• بایگانی ها

اوراق اجاره

اوراق بهادار با نام قابل نقل و انتقالي است كه نشان دهنده‌ي مالکیت مشاع دارنده‌ي آن در دارایی مبنای انتشار اوراق اجاره است.

اوراق اجاره

فرض كنید یك شركت هواپیمایی برای افزایش ظرفیت حمل و نقل مسافر، نیاز به یك فروند هواپیمای جدید دارد، اما در حال حاضر، منابع مالی لازم برای خرید هواپیما را در اختیار ندارد. فکر می‌کنید چه گزینه دیگری به جز خریـد، پیش روی این شرکت قـرار دارد؟همان طور كه اگر كسی قادر به خرید منزل برای سكونت نباشد، اقدام به اجاره منزل مسكونی می‌كند، شرکت هواپیمایی هم می‌تواند هواپیمای مورد نیاز خود را اجاره کرده و در فواصل زمانی مشخص، به مالک هواپیما اجاره‌ بها بپـردازد.
این امكان از طریق انتشار اوراق اجاره، برای شرکت هواپیمایـی فراهم می‌شود. اما چگونـه؟ انتشار اوراق اجاره ازطریق یک نهاد مالی به نام “نهاد واسط” انجام می‌شود، به این صورت که ابتدا، نهاد واسط اوراق اجاره را منتشر و ازطریق شبکه بانکی و یا بازار سرمایه، این اوراق را برای فروش، عرضه می‌کند. با فروش این اوراق به سرمایه‌گذاران، منابع مالی لازم برای خرید هواپیما در اختیار نهاد واسط قرار می‌گیرد. سپس نهاد واسط به وكالت از سرمایه‌گذاران،هواپیمای موردنظر را خریداری كرده و برای دوره مشخص، به شركت هواپیمایی اجاره می‌دهد.شركت هواپیمایی هم که با استفاده از این هواپیمای جدید،توانسته است درآمد خود را افزایش دهد،در فواصل زمانی معین (مثلا هر سه ماه یك‌بار)،اجاره بها را به شركت واسط پرداخت می‌كند و شركت واسط نیز كه در واقع، وكیل سرمایه‌گذاران محسوب می‌شود،مبلغ اجاره بها را به آنها پرداخت می‌نماید.
در پایان دوره اجاره نیز شرکت واسط به وکالت از سرمایه‌گذاران، هواپیمـا را به قیمت اسمی، یعنی همان قیمتی که خریداری کرده است،به شرکت هواپیمایی فروخته و اصل پول خریداران اوراق اجاره را به آنها باز می‌گرداند.

اوراق اختیار فروش تبعی

مفهوم و در واقع كاركرد طرح بیمه سهام یا «اوراق اختیار فروش تبعی» در ایران این است كه سهامدار عمده یا همان ناشر اوراق مزبور تضمین می‌كند كه سهمNتومانی شركت را در سررسیدی مشخصNتومان به علاوه 20 درصد از سهامدار جزء خریداری كند. در واقع در این طرح سهام براساس نرخ بازده بدون ریسك 20 درصدی با كف قیمتی تعیین شده توسط سهامدار عمده مواجه می‌شود، حال آنكه سقف قیمت آن محدودیتی ندارد. بر همین مبنا ناشر اوراق اختیار فروش تبعی که سهامدار عمده می باشد ، بازده مثبت 20 درصدی در سررسید مشخص برای سهامداران حقیقی و جز را تضمین می‌كنند.به زبانی ساده و در یك جمله می‌توان گفت كه اوراق اختیار فروش تبعی سهام، آپشنی است كه پشتوانه آن خود سهم است وریسك خریداری سهام را بر مبنای اوراق فاقد ریسك تضمین می‌كند

اوراق بدهی

استفاده از اوراق بدهی در بسیاری از کشورها یکی از روش‌های اصلی تامین مالی قلمداد می‌شود.هرگونه اوراق که توسط دولت یا شرکت منتشر شود و قابل معامله باشد، اوراق بدهی می گویند. اوراق قرضه دولتی، اوراق قرضه شرکتی،اوراق قرضه شهرداری ها، سهام ممتاز، اوراق قرضه با پشتوانه رهنی و اوراق بهادار بدون کوپن از انواع اوراق بدهی می باشد.استفاده از اوراق قرضه در نظام مالی اسلامی ربوی است و مردود شناخته می شود بنابراین از ابزارهای دیگری که مطابق با شرع اسلام است، مانند صکوک و اوراق مشارکت استفاده می شود.

اوراق بهادار

هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابل نقل و انتقال برای مالک عین و یا منفعت آن باشد. شورا، اوراق بهادار قابل معامله را تعیین و اعلام خواهد کرد. مفهوم ابزار مالی و اوراق بهادار در متن این قانون، معادل هم در نظر گرفته شده است.

اوراق تسهیلات مسکن

اوراق تسهیلات مسکن،برگه امتیاز دریافت وام خرید ویا ساخت مسکن می باشد که با داشتن40 برگه این اوراق،متقاضیان می توانند وام 20 میلیون تومانی خرید،ساخت یا تکمیل واحد مسکونی را بگیرند.علاوه بر امکان دریافت تسهیلات،این برگه ها دارای ارزش ذاتی بوده ومانند اوراق بهادار دیگر با قیمت روز،قابل خرید وفروش در بازار فرابورس می باشند.

اوراق صکوک

صکوک ابزار نوینی است که در کشورهای اسلامی به جای اوراق قرضه به کار گرفته می‌شود،صکوک بیانگر مالکیت یک دارایی مشخص است در حالی که اوراق قرضه فقط حاکی از تعهد بدهی هستند.
1)دارایی موضوع اوراق صکوک از نظر شرعی باید مجاز و صحیح باشد. در حالی که در اوراق قرضه دارایی‌هایی که از نظر اسلام پذیرفته نیست نیز می‌تواند پشتوانه اوراق قرار بگیرد.
2)اعتبار اوراق قرضه به اعتبار صادرکننده یا ناشر آن وابسته است و با آن سنجیده می‌شود در حالی که اعتبار صکوک به ناشر بستگی ندارد بلکه به ارزش دارایی پشتوانه بستگی دارد.
3)فروش صکوک در بازار ثانویه فروش مالکیت یک دارایی است اما فروش اوراق قرضه فروش بدهی است.
4)در صکوک امکان افزایش اصل دارایی و در نتیجه ارزش خود ورقه صکوک وجود دارد در حالی که اصل بدهی در اوراق قرضه قابلیت افزایش ندارد.

اوراق قرضه

اوراق قرضه اسنادی است که به موجب آن شرکت انتشاردهنده متعهد می‌شود مبالغ مشخصی (بهره سالانه) را در زمان‌هایی خاص به دارنده آن پرداخت کند و در زمان مشخص (سررسید) اصل مبلغ را باز پرداخت کند. دارنده اوراق به عنوان بستانکار حق دریافت اصل و بهره آن را دارد ولی هیچ مالکیتی در شرکت ندارد.

اوراق قرضه از اوراق بهادار است و طبق آن صادر کننده به خریدار بدهکار می‌شود. این سند دارای سررسید است و مبلغ آن در زمان سررسید به وسیلهٔ صادرکننده پرداخت می‌شود. این اوراق دارای کوپن بهره هستند و بهرهٔ آن‌ها در فواصل زمانی معیّنی توسط بانک که نمایندگی صدور اوراق را دارد، پرداخت می‌شود. از نظر سررسید، اوراق قرضه به سه دستهٔ کوتاه مدّت، میان مدّت و بلندمدّت تقسیم می‌شوند. سررسید اوراق کوتاه مدّت بین یک تا پنج سال، سررسید اوراق میان مدّت بین پنج تا ده سال و سررسید اوراق بلند مدّت معمولاً بیش از ده سال است.

اوراق قرضه دولتی

اوراق قرضه دولتی، (به انگلیسی: government bond) اوراق قرضه‌ای است، که توسط دولت منتشر می‌شود و سررسید طولانی دارند. دولت برای تأمین کسری بودجه و یا تأمین سرمایه مورد نیاز طرح‌های عمرانی خاص یا عام، اقدام به انتشار اوراق قرضه دولتی می‌کند. معمولاً نرخ بهره این اوراق، برای کل دوره ثابت است، در نتیجه در شرایط تورمی، خریداران این اوراق، نه تنها سود نمی‌کنند، بلکه ضرر نیز می‌نمایند.

اوراق مشارکت

اوراق بهادار با نامی که با مجوز “بورس” به قیمت اسمی مشخص برای مدت معین جهت تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز طرح‌های نوسازی و توسعه شرکت‌های پذیرفته شده در “بورس” منتشر می‌شود. این اوراق بدون تضمین دولت و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران انتشار می‌یابند.